4 Haziran 2014 Çarşamba

03.06.2014:-MOTOSİKLETLE İPEK YOLU ‘na / By MOTORCYCLE to the SILK ROAD

MOTOSİKLETLE İPEK YOLU ‘na  /  By MOTORCYCLE to the SILK ROAD
19. Gün  /  Day 19  : 03.06.2014 Salı/Tuesday

Taşkent (Özbekistan) : Dinlenme Günü-4   &   Vize bekleyişinde 1. gün


Taşkent ‘de Türkmenistan vizesi bekliyorum. Dün yaptığım vize başvurusu ardından bugün
Şehrin bazı yerlerini gezmeye karar verdim. Kaldığım Hotel Uzbekistan ‘ın baktığı Amir Temur Meydanı ‘nın hemen köşesinde büyük ve yeşil kubbesiyle yeni bir bina olan Amir Temur Müzesini gezeceğim.

Kahvaltı sonrası yine bilgisayarda bazı işlerimi gördükten sonra 10:30 gibi çıktım. Zamandan bol hiçbir şeyim tok Taşkent ‘te. Beklemek zamanın kalp atışsız geçen tarifi olsa gerek. Seyahat edebilsem, hedefe doğru motosikletimi sürebilsem çok rahatlayacağım.

Amir Temur Müzesi :
Amir Temur Müzesi silindirik bir bina. Yüksek tavanlı. Girişini bodrum kattan vermişler. 1 katın kapıları herhalde özel günlerde veya özel ziyaretlere açılıyor. 6,000.-Som bilet parası ödedim, 10,000.-Som da fotoğraf makinası için. İçeride fotoğraf çekmek parayla. Taşkent müzeleri genellikle yabancılar için 10 kat daha pahalı.


Müze özenle düzenlenmiş, ışığı yukardan alıyor. Giriş katın duvarları sonradan yapılma minyatürlerle süslü. Genellikle Temur ‘un törenlerini, kabullerini tasvir ediyor. Giriş katta el yazması bir kur’an bulunuyor. Mermerden yapılmış büyük bir rahle içinde salonun tam ortasında duruyor. 

El yazması kur'an

Müzenin duvar süslemeleri ve orta yerinde kur 'an 

Salonun aydınlatılması için büyük ve ihtişamlı bir avize kullanılmış. Üst kata geniş ve görüş alanı açık merdivenlerden çıkılıyor. Üst katta Amir Temur ‘un ve prenslerinin veya arkasından gelen İmparatorluğun yöneticilerinin yağlıboya resimleri var. Çoğunun isminin önünde “Mirza” geçiyor. Uluğbek ise önemli bir devlet yöneticisi ve aynı zamanda kendini bilime adamış kimse. Astronomi üzerine çalışmış ve araştırma olanaklarını geliştirmiş.

Üst katta, bir zamanlar kullanılan bazı askeri kıyafetler, savaş aletleri filan sergilenmiş. Kostümler, kaftanlar v.s bulmak mümkün. Bu arada duvarlarda büyük boy temsili resimler var. 
Buhara 'da pazar tasviri 
Ticaret yapanlar, Pazar yerleri, Medreseler gibi. Uluğbek ‘in astronomi çalışmalarını ifade eden bir yağlıboya tablo da gördüm.

Uluğbek 'i astronomi çalışmalarında gösteren tablo
Buradan ayrıldıktan sonra Amir Temur Ko’chası (caddesi) üzerinde yürüdüm. Dedeman Oteli ‘nin bulunduğu köşeyi devam ederek bir gün önce renkli fotokopi peşinde koştuğum
Oloj Bazar ‘ın içini ve etrafını gezeceğim. Hava güzel. Gökyüzü açık ve sıcaklık 25-26 derece C gibi.  Bu arada öğlen oldu. Yemek koşuşturması başlamış oldu. Gözüme çarpan bir dönerci dükkânından bir dönerli pide yedim. Oloj Bazar ‘ın içinde kuyumcular var. İçeride bulunan 2 sokağa cepheli kuyumcu dükkânları yerleşmiş. Burası kapalı bir çarşı. Genişliği yaklaşık 20 metre uzunluğu 30 metre gibi. İki kenarında geniş kapıları var ve bir uçtan diğer uca iki sokağı var. Buradan çıkar çıkmaz hemen arkasında yer alan sabit Pazar alanına geçtim. Pazarın içinde esnaf sattığı ürüne uygun olarak gruplanmış ve düzenli tezgâhlarda temiz bir ortamda satış yapıyor. Meyve, sebze, yumurta, kuruyemiş, baharat, bıçakçılar, sepetçiler …aklınıza ne gelirse bulabilirsiniz. Sepetçilerin önünden geçiyorum. 

Çok dekoratif ürünler var. Bir kısım pazarcı ürününü satmak için davet ediyor ve tattırmaya çalışıyor. Kibarca reddedip devam ediyorum. Sabit pazarın üstü kapalı yanları tamamen dış havaya açık. Duvarları olmayan bir geniş sundurma diye düşünebilirsiniz. Boyutları yaklaşık 50 metreye 100 metre gibi.

Bunun arkasında ise tamamen donmuş balık, et ve peynir satanlara ayrılmış tamamen kapalı bir Pazar binası var. İçerisi yine çok temiz ve satıcılar düzenli ve titiz.


Abdulla Qasım Medresesi :
Burada gezintimi tamamladıktan sonra hemen dibindeki Abdulla Qadiriy Metro istasyonundan 800.-Som vererek plastik jeton aldım ve birkaç aktarma yaparak Buno ‘dkor Metro İstasyonuna gidiyorum. Buraya çok yakın Istiklal Meydanı ve bu meydanın bir ucunda ise Abdul Qasım Medresesi bulunuyor. Restore edilmiş iki katlı bir yapı ancak içindeki odalar çeşitli el sanatı erbabına verilmiş ve buralarda el sanatı yapılıyor ve satılıyor. Her yaştan çeşitli çalışanlar görmek mümkün. Bazıları Ustalık Belgelerini gururla duvarlarına asmışlar.

Abdulla Qasım Medresesi (Sanat Atölyeleri)
Genellikle ağaç oymacılığı, işlemecilik, minyatür tarzı işler, küçük resimler ve desenler yapılıyor burada. Taşkent ‘e gelindiğinde ziyaret edilmesi tavsiye olunur. Buradan gerçeğine çok yakın hediyelik el sanatları alınması mümkün. Pazarlığa da açık oluyorlar.
Ama “öldürücü” pazarlığa değil.

Buradan çıkınca Istiklal Meydanında dev Konser Salonu ‘nun önünden geçtim. Modern mimari doğrultusunda yapılmış büyük bir bina. Önündeki çok geniş fıskiyeli havuzda 13-14 yaşlarında çocuklar serinliyorlardı.

Yürüyerek Türkmenistan Elçiliğine gittim. Yaklaşık 4 km vardır. Yollar geniş ve etrafta ilginç olabilecek binalar ve parklar var. Devlet Başkanlık Sarayı ‘nın önünden geçtim.
Önündeki cadde yaklaşık 400 metre boyunca trafiğe kapalı. İki ucunda demir bariyerlerle kapatılmış. Ancak yaya trafiğine açık fakat çok seyrek insanla karşılaştım.

Saat 16:30 gibi Türkmenistan elçiliğine ulaştım ve vizemin gelip gelmediğini sordum. Tabii ki henüz ses yok. Buradan kös kös otelime doğru yürüdüm. Otelde bir süre dinlenip akşam serinliğinin başlamasını bekledim.

Akşam otelin hemen yakınındaki parkta biraz dolaştım. Rollerblade yapan gençleri seyrettim. Pek işlek olmayan, asfalt kaplaması mükemmel olan yolda çeşitli atraksiyonlar yapıyorlardı. Bu cadde üzerinde çok güzel bir Book Café bulunuyor. Internet, kahve, ve okumaya çok uygun dinginlikte bir yer. “Hakimiyet” denilen yerde. Bunun hemen arkasında da yeşil bir parka bakan Café –Restoran tarzı bir yer var. Özbek Pilavı, Somsa yapıyorlar.


Çay içilebiliyor. Açık bahçede oturulabiliyor. Burada oturdum ve bir porsiyon Özbek Pilavı ‘nı, yanında yeşil çayla mideye indirdim. Tavsiye olunur.

Uzunca bir süre burada vakit geçirip otelime geri döndüm. Vize için gün ve gece saymaya devam.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder